Περιβαλλοντικά Προγράμματα

Μπορείτε να επισκεφτείτε το Φωτογραφικό Υλικό και να δείτε φωτογραφίες από τα Περιβαλλοντικά Προγράμματα

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: «Το Δάσος» - 9 Ιουνίου 2016

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε παρουσίαση Περιβαλλοντικού Προγράμματος με θέμα: «Το Δάσος» από τους μαθητές/τριες των Ε1 και Ε2 τάξεων, το οποίο υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους. Η παρουσίαση περιελάμβανε:

 • Θεατρικά Δρώμενα με θέματα:
  • «Η κατάρα του πεύκου»
  • «Ο Έλατος»
  • «Τα παιδιά γίνονται δασοφύλακες»
 • Τραγούδι στην Αγγλική Γλώσσα με θέμα: «Η Αποψίλωση των δασών»
 • Παρουσίαση στην Αγγλική Γλώσσα με θέμα: «Μυθικά πλάσματα του δάσους»
 • Παρουσίαση στη Γερμανική Γλώσσα με θέμα: «Ζώνες βλάστησης και ζώα που ζουν σε αυτές».
 • Τραγούδια στη Γαλλική Γλώσσα με θέμα «Το δάσος».
 • Τραγούδια της χορωδίας – βιντεοκλίπ (Μπες στο κλίμα, Το δέντρο της αυλής).
 • Παρουσίαση ποιημάτων για τα δέντρα του πάρκου Ακαδημίας.
 • Εκπαιδευτικό παιχνίδι γνώσεων με θέμα: «Άκου τι είπαν για το δάσος»

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί:
Αθανάσιος Παπαγιάννης, δάσκαλος
Σεραφείμ Ασκητής, δάσκαλος
Γρηγόριος Φλώρος, εκπαιδευτικός Πληροφορικής
Βασιλική Βαβούρη, εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας
Ανδρέας Φιλίππου, εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας
Αθανασία Καλογιάννη, εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής
Θεώνη Βοϊλάκου, εκπαιδευτικός Γαλλικής Γλώσσας
Παρασκευή Ψάλλα, εκπαιδευτικός Γερμανικής Γλώσσας
Έλενα Παπακώστα, εκπαιδευτικός Μουσικής
Χρήστος Σαμαράς, εκπαιδευτικός Εικαστικών
Αλέξανδρος Παπαθανάσης, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής
Μιχαήλ Γεωργίου, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής

Tην εκδήλωση παρακολούθησαν η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, κα Ευθυμία Μητσιάδη, ο Σχολικός Σύμβουλος 2ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης, κος Βασίλειος Κωτούλας, η υπεύθυνη του Περιβαλλοντικού Κέντρου Μουζακίου κα Στέλλα Ζαμπάλου και πλήθος κόσμου.

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: Νερό και Άνθρωπος - Άνθρωπος και Νερό - 29 Απριλίου 2015

Η ΣΤ΄2 τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας και οι ΣΤ΄1 – ΣΤ΄2 τάξεις του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας και του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας πραγματοποίησαν χθες Τετάρτη 29 Απριλίου εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή της λίμνης Σμοκόβου. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Νερό και άνθρωπος – Άνθρωπος και νερό» που υλοποιούν οι παραπάνω τάξεις την φετινή σχολική χρονιά.

Αρχικά επισκέφτηκαν τα λουτρά Σμοκόβου, όπου ο κος Σεραφείμ Σαλλιάς τους ξενάγησε στις εγκαταστάσεις των λουτρών, τους εξήγησε τη σπουδαιότητα των ιαματικών νερών και τους ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας του ιαματικού κέντρου. Οι μαθητές/τριες εργάστηκαν ομαδικά και συμπλήρωσαν εκπαιδευτικά φυλλάδια σχετικά με τους χώρους θεραπείας των λουτρών, την ιστορία τους, τα επαγγέλματα που υπάρχουν εκεί και έκαναν μία αναλυτική περιγραφή του φυσικού κάλλους του τοπίου.

Το δεύτερο μέρος της εκπαιδευτικής επίσκεψης περιλάμβανε δραστηριότητες στο πεδίο της λίμνης Σμοκόβου και συγκεκριμένα κοντά στο φράγμα της λίμνης. Εκεί οι ομάδες των μαθητών/τριών εργάστηκαν πάνω στο χάρτη της περιοχής, αποτυπώνοντας και υπολογίζοντας την ανθρώπινη παρέμβαση σε αυτή. Δημιούργησαν επίσης το «Αλφαβητάρι της λίμνης Σμοκόβου».

Οι διευθύνσεις των τριών σχολείων ευχαριστούν θερμά τον Τοπογράφο Μηχανικό κ. Ιωάννη Σπυριδώνη για τη διάθεση του πολύτιμου προσωπικού του αρχείου σχετικά με τη λίμνη Σμοκόβου και τον κ. Πέτρο Κομπορόζο για τη διάθεση εκπαιδευτικού υλικού σχετικό με τα λουτρά Σμοκόβου.

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: Νερό και Άνθρωπος - Άνθρωπος και Νερό - 6 Φεβρουαριου 2015

Στο πλαίσιο υλοποίησης περιβαλλοντικού προγράμματος από τους μαθητές/ τριες των ΣΤ1 και ΣΤ2 τάξεων του Σχολείου μας, με θέμα «Νερό και Άνθρωπος – Άνθρωπος και Νερό», την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015 επισκέφτηκε το σχολείο μας η πολιτικός μηχανικός της ΔΕΥΑΚ (Τμήμα Ύδρευσης), κ Ντίνα Ρίζου και ενημέρωσε τα παιδιά στα παρακάτω θέματα:

 1. Η ιστορία του νερού στην Καρδίτσα.
 2. Ιστορικά στοιχεία της ΔΕΥΑΚ.
 3. Τα δίκτυα ύδρευσης , αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων της πόλης της Καρδίτσας.
 4. Βιολογικός καθαρισμός της πόλης.
 5. Σύστημα τηλεμετάδοσης – τηλεχειρισμού της ΔΕΥΑΚ.

Στο Σχολείο μας φιλοξενήθηκαν και οι μαθητές της ΣΤ2 τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, καθώς το παραπάνω πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το προαναφερθέν Δημοτικό Σχολείο.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:
Καλαμπαλίκης Γεώργιος
Ασκητής Σεραφείμ
Τσούμα Μαρία

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: Νερό και Άνθρωπος - Άνθρωπος και Νερό - Δεκεμβριος 2014

Τέσσερα σχολεία της πόλης της Καρδίτσας συνεργάζονται και υλοποιούν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα: «Νερό και άνθρωπος – Άνθρωπος και νερό». Η ΣΤ΄2 τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, η ΣΤ΄2 τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας και οι ΣΤ΄1 – ΣΤ΄2 τάξεις από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας και το 14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας. Χθες οι μαθητές/τριες των παραπάνω τάξεων πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο της Λίμνης Πλαστήρα και στο Διυλιστήριο του Συνδέσμου Ύδρευσης Δ. Καρδίτσας και Λοιπών Δήμων.
Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν την τριπλή εκμετάλλευση του νερού της λίμνης Πλαστήρα ως: «Πηγή ενέργειας - Ύδρευση – Άρδευση».
Κατά την επίσκεψη στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό ο κ. Χαράλαμπος Βασιλείου ενημέρωσε τους μαθητές/τριες για τον τρόπο λειτουργίας του και απάντησε σε όλες τις απορίες – ερωτήσεις τους. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικό με την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος στο συγκεκριμένο σταθμό.
Στο Διυλιστήριο του Συνδέσμου Ύδρευσης Καρδίτσας η Χημικός Μηχανικός κα Ζωή Τσαγκρασούλη τους ξενάγησε στους χώρους του διυλιστηρίου, τους έδειξε τα στάδια επεξεργασίας του και τους επισήμανε την άριστη ποιότητα του νερού που πίνουν από τις βρύσες τους. Ακολούθησε ένα παιχνίδι για το νερό, με τη συμμετοχή όλων, το οποίο θα συνεχιστεί στα τέσσερα σχολεία.

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: Νερό και Άνθρωπος - Άνθρωπος και Νερό - 26 Νοεμβρίου 2014

Οι ΣΤ΄1 – ΣΤ΄2 τάξεις του Σχολείου μας με τη ΣΤ΄2 τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, συνεργάζονται τη φετινή σχολική χρονιά και υλοποιούν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα: «ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟ».

Την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου οι μαθητές/τριες των παραπάνω τάξεων επισκέφτηκαν το Περιβαλλοντικό Κέντρο Μουζακίου και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα: «ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ...».

Ο κος Αντώνης Ντάνης, υπεύθυνος του Κέντρου, τους καλωσόρισε και μαζί με το μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου κ. Κώστα Γραμμένο, τους μίλησαν για τα περιβαλλοντικά προγράμματα που υλοποιούνται εκεί. Ακολούθησε συζήτηση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι μεγαλύτεροι παγκόσμιοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι. Έπειτα οι μαθητές/τριες χωρισμένοι σε τέσσερις ομάδες εργάστηκαν σε αντίστοιχα θέματα για το νερό.

Το τελευταίο μέρος περιελάμβανε περιβαλλοντικές δραστηριότητες στον ποταμό Πάμισο.

Το νερό πηγή ζωής - 22 Οκτωβρίου 2014

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης του Σχολείου μας με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Μάττα Ευθύμιο και Παπαδημητρίου Βασιλική επισκέφτηκαν τη Λίμνη Πλαστήρα. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα «Το νερό πηγή ζωής».

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν το φράγμα της λίμνης. Οι μαθητές /τριες περπάτησαν πάνω στο φράγμα και ενημερώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς /συνοδούς τους για την ιστορία και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.
Δεύτερος σταθμός ήταν η πλάζ Λαμπερού, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν σχετικά με το νερό και τη χρήση του. Τρίτος σταθμός ήταν η Μονή Κορώνας. Τα παιδιά γνώρισαν από κοντά ένα σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο της περιοχής τους, έμαθαν για την ιστορία του και θαύμασαν τις αγιογραφίες και το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Τελευταίος σταθμός το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο της ΔΕΗ, λίγο έξω από το χωριό Μητρόπολη Καρδίτσας. Ο υπεύθυνος του εργοστασίου ξενάγησε τα παιδιά στους χώρους του εργοστασίου και τους περιέγραψε τον τρόπο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με τη δύναμη του νερού.