Επίσκεψη διατροφολόγου στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

Στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης «Υγιεινή Διατροφή», που υλοποιείται από την Β΄ τάξη του 14ου Δημ. Σχολείου Καρδίτσας, ο κ. Θωμάς Τζέκος, Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, επισκέφτηκε το σχολείο μας και μας μίλησε για την υγιεινή διατροφή. Ανέλυσε τις κατηγορίες τροφίμων, τόνισε την αξία του σπιτικού φαγητού και παρότρυνε τα παιδιά στο να κάνουν σωστές επιλογές τροφών. Μέσα από τη συζήτηση τα παιδιά ενημερώθηκαν και εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους.

 

 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:
Μάττας Ευθύμιος
Γιαννουσά Ελένη

Επίσκεψη Εκπροσώπου του Οδοντιατρικού Συλλόγου στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

Στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης «Στοματική Υγιεινή», που υλοποιείται από τους μαθητές/ τριες της Α΄ τάξης του Σχολείου μας, τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014 μετά από πρόσκληση των εκπαιδευτικών: Λιαπή Γεωργίου, Γιαννουσά Ελένης, Πούλιου Στεργιανής επισκέφτηκε το Σχολείο μας ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, κος Πέτρος Τσίνας. Ο κύριος Τσίνας ενημέρωσε τους μαθητές για τα παρακάτω:

  • Για τη δομή των δοντιών.
  • Για τα νοσήματά τους (τερηδόνα, ουλίτιδα, μικρόβια).
  • Για την προληπτική οδοντιατρική.

Επίσης, μίλησε για τη σωστή διατροφή και την αποφυγή της ζάχαρης και έδειξε στους μικρούς μαθητές τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών. Υπήρξε ενεργητική συμμετοχή των μαθητών στην παραπάνω διαδικασία και τα παιδιά με πολύ ενθουσιασμό δέχτηκαν τα δώρα του Οδοντιατρικού Συλλόγου που ήταν οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες για όλα τα παιδιά.

«Δόντια καθαρά, πάντοτε γερά»

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, οι μαθητές της Ά τάξης του 14ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας, με τη συνοδεία των δασκάλων τους κ.κ. Προκόπη Τάτσιου και Θανάση Παπαγιάννη, ανέλαβαν την αποστολή «Καθαρά Δόντια».
Διανύοντας σαν οδοντοκομάντος την οδό Ασπροδόντη, έφτασαν στην παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας Αγίου Νικολάου του Δ.Ο.Π.Α.Κ. και τα είπαν στην Κυρία Αδαμαντίνη «έξω απ’ τα δόντια».
Μεταμορφόθηκαν σε λευκές στρατιές οδοντόπαστας και πάλεψαν με τον «Σοκολάκη και τη Ζαχαρούλα Τρυποδόντη», είπαν «αντίο πιπίλα», γύρισαν την πλάτη στο «Βασιλιά Δαχτυλένιο» και βοήθησαν το «κουνιστό δόντι της Φρύνης» να κάνει το «γύρο του κόσμου μ’ ένα δοντάκι».
Όταν όμως ο Ζαχαρίας είπε: «αχ, το δοντάκι μου», τότε έγινε «η μάχη της οδοντόβουρτσας».
Όλα τα παιδιά φώναξαν: «Δε φοβάμαι τον οδοντογιατρό!» και μαζί με το «Φαφούτη αδερφό», έτρεξαν στον πιο «καλό οδοντίατρο του κόσμου».
Το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας για τη στοματική υγιεινή, μέσα από μια διασκεδαστική βιντεοπροβολή της «Δόνας Τερηδόνας» και από τα παραπάνω βιβλία της παιδικής λογοτεχνίας, έγινε πιο κατανοητό στους μικρούς μαθητές.
«Ουπς, δόντια καθαρά είναι πάντοτε γερά!», με αυτό το έπαθλο και με το αστραφτερότερο χαμόγελό τους, οι μικροί μαθητές, αποχαιρέτησαν τη βιβλιοθήκη…

http://www.karditsalive.net/karditsa/item/24260-dontia-kathara-pantote-gera

http://www.karditsanews.gr/archives/78812