Δραστηριότητες

Μπορείτε να επισκεφτείτε το Φωτογραφικό Υλικό και να δείτε φωτογραφίες από τις δραστηριότητες.

Συμμετοχή του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius.

Το 14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας υλοποιεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius με τίτλο: «Teaching and Learning Through Games and Sports» (Διδασκαλία και μάθηση δια μέσω παιχνιδιών και αθλημάτων), σε συνεργασία με τα εξής ευρωπαϊκά σχολεία: Το Szkoła Podstawowa nr 28 από την πόλη Rzeszow της Πολωνίας. Το Rundhojskolen από την πόλη Arhus της Δανίας. Το Whitehill Community Primary School από την πόλη Halifax της Αγγλίας. Το Istituto Comprensivo από την πόλη Torre De’ Passeri της Ιταλίας.

Φιλοξενία δασκάλων των σχολείων του Προγράμματος από το 14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

Είναι το πρώτο έτος του προγράμματος και 11 δάσκαλοι από τα παραπάνω σχολεία επισκέφτηκαν την εβδομάδα αυτή από 22 έως 27 Μαΐου την πόλη της Καρδίτσας, φιλοξενούμενοι από το 14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας.

Κατά την επίσκεψη έγινε απολογισμός του τρέχοντος σχολικού έτους και προγραμματισμός του επόμενου.
Κατά τον απολογισμό του πρώτου έτους του προγράμματος διαπιστώθηκε πως υλοποιήθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί εξ’ αρχής.
Δημιουργήθηκαν:

 • Το λογότυπο και η μασκότ του προγράμματος μετά από διαγωνισμό.  
 • Εικονογραφημένα βιβλία με τίτλο «Ας γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο» σε έντυπη αλλά και ηλεκτρονική μορφή.
 • Το κοινό ημερολόγιο του προγράμματος και για τα δύο έτη που διαρκεί, όπου σε κάθε μήνα αντιστοιχεί και παιχνίδι κάποιας χώρας που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
 • Το εικονολεξικό του προγράμματος το οποίο περιέχει ζωγραφιές μαθητών κάθε χώρας σχετικές με παιχνίδια και αθλήματα, καθώς και τις αντίστοιχες λέξεις. Το εικονολεξικό αυτό έγινε και σε ηλεκτρονική μορφή, για να υπάρχει και η προφορά των λέξεων που το αποτελούν. Οι φωνές του ψηφιακού εικονολεξικού είναι των ίδιων των μαθητών.
 • Σχέδια μαθημάτων τα οποία ανταλλάχτηκαν μεταξύ των δασκάλων.
 • Η ιστοσελίδα του προγράμματος.

Για το επόμενο σχολικό έτος προγραμματίστηκαν:

 • Οι μαθητές κάθε σχολείου να παρουσιάσουν στην επόμενη επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Ιταλία παραδοσιακά παιχνίδια της χώρας τους.
 • Να δημιουργηθεί ένα κοινό βιβλίο παιχνιδιών και αθλημάτων.
 • Να δημιουργηθεί ένα DVD που να περιέχει τις δράσεις της κοινής ημέρας αθλημάτων.
 • Μετά την επίσκεψη τον Οκτώβριο στο σχολείο της Ιταλίας, να ακολουθήσει αυτή στο σχολείο της Δανίας τον Ιανουάριο και τέλος το Μάιο στο σχολείο της Πολωνίας.

Οι φιλοξενούμενοι δάσκαλοι κατά την παραμονή τους στην Καρδίτσα εκτός από το 14ο Δημοτικό Σχολείο, επισκέφτηκαν τη λίμνη Πλαστήρα, το σπήλαιο της Θεόπετρας και τα Μετέωρα.
Επισκέφτηκαν επίσης το Περιβαλλοντικό Κέντρο Μουζακίου, όπου εκτός από την ξενάγηση στους χώρους του κτιρίου και την παρουσίαση της λειτουργίας του κέντρου, πήραν μέρος μαζί με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 14ου Δημοτικού Σχολείου σε παιγνιώδεις δραστηριότητες που ετοίμασαν εκπαιδευτικοί  της παιδαγωγικής ομάδας του κέντρου για το σκοπό αυτό.
Συναντήθηκαν με το δήμαρχο Καρδίτσας κ. Παπαλό σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου Δημοτικού Σχολείου και στο οποίο παρευρίσκονταν και οι δάσκαλοι του σχολείου.  

Επίσκεψη στο σχολείο Szkola Podstawowa nr 28 της πόλης Rzeszow της Πολωνίας

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως 25 Μαΐου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius που έχει τίτλο: «Διδασκαλία και μάθηση δια μέσω παιχνιδιών και αθλημάτων».
Ήταν η έκτη κινητικότητα του προγράμματος και το 14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας εκπροσώπησαν ο υποδιευθυντής του σχολείου Καλαμπαλίκης Γεώργιος και ο υπεύθυνος του προγράμματος Ασκητής Σεραφείμ.
Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από:

Το Rundhojskolen της πόλης Arhus της Δανίας
Το Whitehill Community Primary School της πόλης Halifax της Αγγλίας
Το Istituto Comprensivo Torre De’ Passeri της πόλης Torre De’ Passeri της Ιταλίας και φυσικά οι εκπαιδευτικοί από το Szkoła Podstawowa nr 28 της πόλης Rzeszow της Πολωνίας που ήταν το σχολείο που υποδέχτηκε και φιλοξένησε τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολείων.

Η επίσκεψη περιελάμβανε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, παρακολούθηση διδασκαλιών σε αρκετές τάξεις αλλά και συμμετοχή σε βιωματικά παιχνίδια και πρακτικές διδασκαλίας. Οι μαθητές/τριες του σχολείου έκαναν ερωτήσεις σχετικές με τις χώρες των εκπαιδευτικών αλλά και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών τους.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης από τους μαθητές/τριες διήμερες εκδηλώσεις σχετικές με το πρόγραμμα που περιελάμβαναν μουσικοχορευτικά και θεατρικά δρώμενα καθώς και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Στη σύσκεψη που διεξήχθη έγινε ο απολογισμός του προγράμματος και προετοιμάστηκε η τελική απολογιστική έκθεση.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και στο πλαίσιο της φιλοξενίας έγιναν επισκέψεις στην πόλη Lancut με το υπέροχο κάστρο της, το καταπληκτικό μουσείο αμαξών και το μουσείο απόσταξης. Η επίσκεψη στην πόλη της Κρακοβίας, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Βιστούλα, με το ξακουστό ιστορικό της κέντρο και το μεγαλειώδες κάστρο της θα μείνει σε όλους αλησμόνητη.
Τέλος πρέπει να τονιστεί πως η άψογη διοργάνωση της επίσκεψης των εκπαιδευτικών του πολωνικού σχολείου συνετέλεσε στην επιτυχή υλοποίηση των στόχων της.

Ήταν η τελευταία κινητικότητα του προγράμματος και για την ιστορία να αναφέρουμε πως πραγματοποιήθηκαν άλλες πέντε:

 • Από τις 3 έως 8 Οκτωβρίου 2010 στο σχολείο Rundhojskolen της πόλης Arhus της Δανίας.
 • Από τις 7 έως 11 Φεβρουαρίου 2011 στο σχολείο Whitehill Community Primary School στην πόλη Halifax της Αγγλίας.
 • Από τις 22 έως 27 Μαΐου 2011 στο 14ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας.
 • Από τις 9 έως 14 Οκτωβρίου 2011 στο σχολείο Istituto Comprensivo της πόλης Torre De’ Passeri της Ιταλίας.
 • Από τις 27 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 2012 στο σχολείο Rundhojskolen της πόλης Arhus της Δανίας.

Επίσκεψη στο σχολείο Rundhojskolen της πόλης Arhus της Δανίας

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius που έχει τίτλο: «Διδασκαλία και μάθηση δια μέσω παιχνιδιών και αθλημάτων». Ήταν η πέμπτη κινητικότητα του προγράμματος και το 14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας εκπροσώπησαν η διευθύντρια του σχολείου Μητσαρά Σωτηρία και η δασκάλα Κεντρωτά Αικατερίνη. Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχαν και άλλοι 9 εκπαιδευτικοί από:

 • Το Szkoła Podstawowa nr 28 από την πόλη Rzeszow της Πολωνίας
 • Το Whitehill Community Primary School από την πόλη Halifax της Αγγλίας
 • Το Istituto Comprensivo Torre De’ Passeri από την πόλη Torre De’ Passeri της Ιταλίας και φυσικά οι εκπαιδευτικοί από το Rundhojskolen της πόλης Arhus της Δανίας που ήταν και το σχολείο της επίσκεψης.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, γραφεία κλπ.), συμμετοχή σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθώς και  επαφές με τη τοπικές εκπαιδευτικές αρχές. Αξίζει να σημειωθεί πως στο σχολείο λειτουργούν:

 • Οδοντιατρείο πλήρως εξοπλισμένο για τις ανάγκες των μαθητών/τριών καθώς επίσης και ιατρείο.
 • Εργαστήρια Φυσικής και Χημείας καθώς και ένας μεγάλος χώρος με δεκάδες ηλεκτρικές κουζίνες που πηγαίνουν οι μαθητές της 6ης και 7ης τάξης στο μάθημα της Οικοκυρικής, ώστε με βιωματικό τρόπο να μάθουν τον υγιεινό τρόπο διατροφής.
 • Αίθουσες Καλλιτεχνικών μαθημάτων όπου τα παιδιά επιλέγουν το εργαστήριο που επιθυμούν ( ζωγραφικής, κατασκευών, ξυλουργικής κλπ. ).

Με παρόμοιο τρόπο γίνεται και το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, όπου οι μαθητές είναι ελεύθεροι να επιλέξουν ανάμεσα από 3 ομάδες αθλημάτων, το δικό τους.
Το σχολείο διαθέτει επίσης και μια μικρή φάρμα με αρκετά ζώα για τις ανάγκες των μαθημάτων. Επίσης μια μεγάλη παιδική χαρά και χώρους για εξωτερικές δραστηριότητες.
Κατά τις ημέρες της παραμονής στο σχολείο της Δανίας πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις μεταξύ των ευρωπαίων εκπαιδευτικών για τον καλύτερο προγραμματισμό των επόμενων δράσεων και ιδιαίτερα για την προετοιμασία της επόμενης επίσκεψης που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως 25 Μαΐου στο σχολείο της Πολωνίας.
Η επίσκεψή αυτή στο σχολείο Rundhøjskolen της πόλης Aarhus της Δανίας των εκπαιδευτικών του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα εκπαιδευτικό σύστημα που εξυψώνει το δάσκαλο και ωθεί τους μαθητές/τριες σε ενεργητική μάθηση.

Επισκεψη στο ιταλικο σχολειο Istituto Comprensivo της πολης Torre de’ Passeri

Κατά το χρονικό διάστημα από 9 – 14 Οκτωβρίου οι εκπαιδευτικοί του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας Βαβούρη Βασιλική, Σιούτης Γεώργιος και Ασκητής Σεραφείμ επισκέφτηκαν το ιταλικό σχολείο Istituto Comprensivo της πόλης  Torre De’ Passeri.
Στην επίσκεψη συμμετείχαν και 8 εκπαιδευτικοί από τα άλλα ευρωπαϊκά σχολεία και φυσικά αρκετοί εκπαιδευτικοί από το Istituto Comprensivo που ήταν και το σχολείο της επίσκεψης.
Ήταν η τέταρτη κινητικότητα του προγράμματος, αφού είχαν προηγηθεί επισκέψεις 
σε Δανία, Αγγλία και Ελλάδα.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στους χώρους του σχολείου (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, γραφεία κλπ.) αλλά και επισκέψεις σε άλλα σχολεία της περιοχής.
Κάθε σχολείο που υλοποιεί το παραπάνω πρόγραμμα παρουσίασε το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό και ενημέρωσε τα υπόλοιπα για την πορεία υλοποίησής του. Πραγματοποιήθηκε επίσης σύσκεψη μεταξύ των εκπαιδευτικών για τον καλύτερο προγραμματισμό των επόμενων δράσεων και ιδιαίτερα για την προετοιμασία της επόμενης επίσκεψης στο σχολείο Rundhojskolen της Δανίας που θα πραγματοποιηθεί από 27 Φεβρουαρίου μέχρι 2 Μαρτίου 2012. Στο διάστημα που μεσολαβεί κάθε σχολείο έχει υποχρέωση να ετοιμάσει  ένα βιβλίο με τίτλο: «Το βιβλίο των παιχνιδιών και αθλημάτων».
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τις τοπικές αρχές, όπου ανταλλάχτηκαν δώρα, αλλά και υπήρξε ενημέρωση για την περιοχή και τους στόχους της δημοτικής αρχής. 
Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε επίσης περιήγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, όπως στο εθνικό πάρκο Abruzzo. την πόλη Pescara, την πόλη L’ Aquila όπου πριν από δύο περίπου χρόνια καταστράφηκε ολοκληρωτικά από σεισμό κ.α.
Οι εκπαιδευτικοί του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας επέστρεψαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη μετάβασή τους στην Ιταλία και τα αποτελέσματα της συνάντησης.