Περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο: «Δέντρο – Πάρκο – Δάσος»

ΔΡΑΣΕΙΣ

1. ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» που καθιέρωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την 2η εβδομάδα του Οκτωβρίου, πραγματοποιήσαμε περιβαλλοντικές δράσεις στο Πάρκο Ακαδημίας μαζί με τους συμμαθητές/τριές μας της Ε΄1 τάξης του σχολείου μας αλλά και της Ε΄2 τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας.

Γνωρίσαμε τα δέντρα του Πάρκου με τη βοήθεια της γεωπόνου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Καρδίτσας κ. Παρασκευή Φασιανού, η οποία μας ταξίδεψε σε αυτό τον υπέροχο φυτικό κόσμο. Συνεχίσαμε με διάφορες βιωματικές δράσεις και παιχνίδια.

2. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΑΣΟΠΟΝΟ κα. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΣΙΚΡΙΚΑ

Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014, μαζί με τους συμμαθητές/τριές μας της Ε΄1 τάξης του Σχολείου μας και της Ε΄2 τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας, συναντηθήκαμε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου μας, με τη δασοπόνο του Δασαρχείου Καρδίτσας, κα Αφροδίτη Τσικρικά, με βασικό θέμα: «Τα δάση του Νομού Καρδίτσας».

Η κα Τσικρικά στην παρουσίασή της, μας βοήθησε να γνωρίσουμε τις ζώνες βλάστησης του νομού μας, τα είδη των δέντρων που υπάρχουν στα δάση της περιοχής μας, καθώς και τα ζώα που ζουν σε αυτά. Ακολούθησε συζήτηση και όλοι μας θέλαμε να ρωτήσουμε και να πούμε κάτι.

Ήταν μια εξαιρετική ημέρα!

3. ΚΟΥΝΙΑ ΣΤΗ ΦΤΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, φτιάξαμε μια πρόχειρη κούνια σε ένα κλαδί της φτελιάς, του μοναδικού δέντρου της αυλής του Σχολείου μας. Στο πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιήσαμε το τραγούδι του Μανώλη Φάμελλου: «Ένα δέντρο».
Χρησιμοποιήσαμε και το μελοποιημένο ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου: «Η κατάρα του πεύκου» από τη συναυλία που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής το 2009: «Ένα τραγούδι για το περιβάλλον». Ένα ακόμη τραγούδι είναι «Το δέντρο» του Γιώργου Χατζηπιερή. Τραγουδούν οι: Αλκίνοος Ιωαννίδης & Φοίβος Δεληβοριάς.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ:

Με τη γυμνάστριά μας, κα. Δάφνη Αδάμου, χορέψαμε δημοτικά τραγούδια που αναφέρονται σε δέντρα. Μπορείτε να τα ακούσετε:

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Ασκητής Σεραφείμ
Λέτσιος Ιωάννης