Ο «Έμπορος της Βενετίας» στο 14ο Δημοτικό Σχολείο!

Tην Πέμπτη 9 Ιουνίου, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας η διασκευή ενός επεισοδίου από τη διάσημη τραγωδία «Ο Έμπορος της Βενετίας » του άγγλου δραματουργού William Shakespeare.

Η όμορφη κληρονόμος Πόρσια υποβάλλει τους υποψήφιους μνηστήρες της σε δοκιμασία… Άραγε σε ποιον θα χαμογελάσει η θεά Τύχη; Ποιος θα κερδίσει το χέρι της Πόρσια; Μήπως ο πρίγκιπας του Μαρόκου, ο στρατηλάτης, με τα αμύθητα πλούτη της Ανατολής; Μήπως ο Πρίγκιπας της Αραγονίας, ο διανοούμενος, με τ’ αμύθητα πλούτη του Νέου Κόσμου; Ή μήπως ένας φτωχός σπουδαστής από τη Βενετία;

Concept, διασκευή και μετάφραση του έργου: Βαβούρη Βασιλική, καθηγήτρια Αγγλικών. Τις χορογραφίες και την κινησιολογία των μαθητών επιμελήθηκε η κα Στεργιανή Πούλιου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, ενώ υπεύθυνη για τη χορωδία ήταν η κα Έλενα Παπακώστα, καθηγήτρια Μουσικής.

Τα σκηνικά φιλοτέχνησε η κα Θάλεια Γουρδούπη.

Η παράσταση ήταν υποτιτλισμένη, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν όλοι οι θεατές τα επί της σκηνής δρώμενα.

Κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης αυτής της παράστασης δόθηκε στους μαθητές η ευκαιρία να γνωρίσουν ένα κορυφαίο έργο της παγκόσμιας δραματουργίας. Μεταφέρθηκαν σ΄ ένα κόσμο φανταστικό, όπου μπόρεσαν, με ασφάλεια, να εξερευνήσουν τις ιδέες και τις αντιλήψεις ενός, άλλου λαού, ενός μακρινού τόπου, μιας άλλης εποχής. Μέσω της καθηλωτικής δύναμης του θεάτρου βίωσαν συγκλονιστικά συναισθήματα κι έγιναν κοινωνοί υψηλών ιδεών, τις οποίες οι «ηθοποιοί» του έργου προσπάθησαν να μεταλαμπαδεύσουν στους θεατές.

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Μητσιάδη Ευθυμία και ο Σχολικός Σύμβουλος 2ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Kωτούλας Βασίλειος.

25η Μαρτιου 2016

Εκδήλωση στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας αφιερωμένη στην Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Οι μαθητές/ τριες της ΣΤ΄ τάξης του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας γιόρτασαν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με ένα θεατρικό δρώμενο με θέμα:

«ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ»

Τα παιδιά με τη ζωντάνια τους και τον αυθορμητισμό τους έδειξαν πως ο μεγάλος ξεσηκωμός των Ελλήνων του 1821, ήταν μια φωτιά μέσα στην παγωνιά της απολυταρχικής Ευρώπης, μια εκτυφλωτική λάμψη μέσα στην καταχνιά της τουρκικής σκλαβιάς. Οι πρόγονοί μας οπλισμένοι με την πνευματική κληρονομιά του Γένους και την πίστη στον Θεό, ενάντια σε κάθε λογική και πιθανότητα να πετύχουν πήραν την απόφαση να κάνουν λάβαρο και σημαία τους το ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ και να αρχίσουν έναν πολύ μεγάλο αγώνα. Με πολλές θυσίες έσπασαν τα δεσμά που τους χάλκευαν επί τετρακόσια χρόνια οι τύραννοι και ζήτησαν να ζήσουν ελεύθεροι. Ο στόχος τους ήταν διπλός. Πρώτα να διώξουν τον Τούρκο κατακτητή και ύστερα να φτιάξουν πάλι μια πατρίδα, να ξαναζωντανέψουν την Ελλάδα μας!  Και το πέτυχαν!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σχολικός Σύμβουλος της 2ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης, κος Κωτούλας Βασίλειος, ο Σχολικός Σύμβουλος της Φυσικής Αγωγής, κος Μέλλος Βασίλειος και πλήθος κόσμου.

Συντελεστές της εκδήλωσης:
Πούλιου Στεργιανή, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής: Γενική Επιμέλεια – Διδασκαλία Μουσικοκινητικής
Παπακώστα Έλενα, εκπαιδευτικός Μουσικής: Επιμέλεια Χορωδίας – Βίντεο
Καλογιάννη Αθανασία, εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής: Επιμέλεια Σκηνοθεσίας
Σαμαράς Χρήστος, εκπαιδευτικός Εικαστικών: Επιμέλεια σκηνικών

Χριστούγεννα 2015

Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση με την συμμετοχή των Γ1 και Γ2 τάξεων του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας

Θεατρικό Δρώμενο με θέμα: «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα»
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Με μουσική, τραγούδια, χορούς πλαισίωσαν το έργο του Χ. Άντερσεν «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», οι μαθητές/τριες των Γ1 και Γ2 τάξεων του 14ου Δημοτικού Σχολείου, μαζί με τα θαυμάσια σκηνικά και κοστούμια. Το έργο αυτό είναι διασκεδαστικό, ατμοσφαιρικό και ανθρώπινο με αισιόδοξο, εορταστικό φινάλε. Τα παιδιά έδωσαν ένα μήνυμα Αγάπης και Ανθρωπιάς, που ανταποκρίνεται πλήρως στις άγιες μέρες των εορτών των Χριστουγέννων.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Δ/ντρια Π.Ε Καρδίτσας κ. Μητσιάδη Ευθυμία, καθώς και πλήθος γονέων.

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί:
Παπαδημητρίου Βασιλική
Χονδρονάσιου Αντιγόνη
Πούλιου Στεργιανή
Παπακώστα Έλενα
Καλογιάννη Αθανασία
Σαμαράς Χρήστος

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού 2015

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού πραγματοποίησε το 14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας

11η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

«Όλα τα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο»
«Έχουν όλα τα ίδια δικαιώματα και «μόνο μια καρδιά»

Οι μαθητές/τριες της Β΄ τάξης του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας γιόρτασαν την 11η Δεκεμβρίου, γιατί:

Η 11η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Γιορτάζουν όλα τα παιδιά του κόσμου ανεξάρτητα από χρώμα, γλώσσα, θρησκεία, καταγωγή και χαρακτηριστικά. Η σημερινή ημέρα έχει σαν θέμα τη φωνή όλων των παιδιών. Όλων αυτών των παιδιών που μας μιλάνε, αλλά εμείς δεν ακούμε γιατί έχουμε μάθει μόνο να μιλάμε. Μόνο να διατάζουμε. Τι θα μας έλεγαν όμως αν σωπαίναμε και μπορούσαμε να τα ακούσουμε;

Αξίζω έναν καλύτερο κόσμο και τον θέλω!

Συντελεστές της εκδήλωσης:
Μάττας Ευθύμιος, δάσκαλος
Γιαννουσά Ελένη, δασκάλα
Πούλιου Στεργιανή, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής
Παπακώστα Έλενα, εκπαιδευτικός Μουσικής

17η Νοεμβρίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΤΟΥ 14ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Για να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι.

Με μια συγκινητική αναδρομή στο παρελθόν, μέσα από το χρονικό των ημερών εκείνου του ηρωικού Νοέμβρη, οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, τίμησαν την εξέγερση των φοιτητών, της νεολαίας και ολόκληρου του ελληνικού λαού κατά της τυραννίας.

Μέσα από την παρουσίαση κινηματογραφικής ταινίας με θέμα: «12410 τριαντάφυλλα», την απαγγελία ποιημάτων και τη συνοδεία της χορωδίας οι μικροί μαθητές τόνισαν πως τα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ειρήνης, της αγάπης για τη ζωή, για τον άνθρωπο, παραμένουν ζωντανά και θα παραμείνουν επίκαιρα και αναλλοίωτα όσα χρόνια κι αν περάσουν από εκείνη την εξέγερση. Το Πολυτεχνείο ήταν και θα είναι ένα ζωντανό κάλεσμα για τη δημοκρατία και την ανθρωπιά.

Συντελεστές της εκδήλωσης:
Παράσχη Βασιλική, δασκάλα
Αγγελιδάκης Γεώργιος, δάσκαλος
Παπακώστα Έλενα, εκπαιδευτικός μουσικής
Καλογιάννη Αθανασία, εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής

28η Οκτωβρίου 2015

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΚΑΡΔΙΤΣΑ - Η ΠΡΩΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

Το πρωί της 12ης Μαρτίου 1943, οι κάτοικοι της Καρδίτσας ξυπνούν σε μια πόλη ελεύθερη από τους κατακτητές. Χιλιάδες άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της πόλης και πανηγυρίζουν με ενθουσιασμό για την απομάκρυνση των κατακτητών από την πόλη τους.

Η Καρδίτσα είναι πια η πρώτη ελεύθερη πόλη σε ολόκληρη την Ευρώπη

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί:
Παπαγιάννης Αθανάσιος
Ασκητής Σεραφείμ